Skip to main content

Haargroei fasen

Waarom groeit mijn haar zo langzaam?

De levensduur van een haar kan erg verschillend zijn. De kortste levensduur komt vaker bij mannen voor, omdat deze vaak van nature uit eerder haaruitval heeft.
Het normale verloop van de haarcyclus noemt men een zogenaamde haarwisseling. Als het aantal uitvallende haren meer dan honderd haren per dag bedraagt, kan de oorzaak daarvan gelegen zijn in eventuele onderliggende ziektes. Deze ziekte noemt men haaruitval (effluvium). Als hieruit een zichtbare kaalheid voortvloeit kan men deze als alopecia of alopecia areata benoemen…meer

De haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Het hoofdhaar groeit normaal gezien veel sneller dan de overige lichaamsbeharing. Dat komt omdat de haarzakjes (bulbussen) op het hoofd bijzonder actief zijn. De ontwikkeling van de haargroei is afhankelijk van genetische- en hormonale factoren.

Het haar groeit gedurende de groeifase ongeveer 1 mm in drie dagen. Dat is jaarlijks gezien ongeveer 12-15 cm. Mannen, die zich nooit laten knippen, kunnen een haarlengte van 40-50 cm bereiken. Vrouwen kunnen zelfs een lengte tot 70-80 cm bereiken.

Haarlengtes van meer dan één meter zijn zeldzaam, daar de levensduur van een haar ervoor zorgt dat het haar vroegtijdig uitvalt. Het nieuwe haar vangt weer bij nul aan. Na een rustpauze produceert de wortel een nieuw haar, dit maximaal twaalf keer tijdens het leven.

Gemiddeld hebben we ongeveer 100.000 haren op ons hoofd. Blonde mensen hebben het meeste haar op het hoofd. Interessant is ook, dat verschillende blonde mensen veel haar op het hoofd hebben. Daarnaast kan men het gemiddelde aantal haar per haarkleuren vaststellen:

Blondines = 140.000 – Brunettes = 100.000 – Roodharigen = 85.000

De drie fasen van de (hoofd)haargroeicyclus

De haargroei verloopt niet continue, maar in elke haarfollikel wisselen zich de haarvormingsfasen, de groei-, overgangs- en rustfase, in een ritmische volgorde af. Dit ritme wordt als de haarcyclus betiteld. Elke haarfollikel volgt een eigen haarcyclus.

Deze eigen haarcyclus is ten opzichte van de haarcycli van de nabijgelegen follikels tijdelijk verschoven; de haarproductie vindt dus asynchroon plaats. Dit fenomeen maakt het mogelijk dat de mens een gelijkmatig haarbestand heeft, de mens komt niet ‘in de rui’ zoals vele andere dieren in het dierenrijk!

De haargroei cyclus heeft drie verschillende fasen:

1. De groeifase of anagene fase

De cellen van de haarmatrix van een groeiend haar vertonen een hoge stofwisselings- en celdelingsactiviteit. De snelheid van de celdeling van de matrix is vijfmaal zo hoog als van een normale huidcel. De continue celaanvoer is voor de permanente nieuwvorming van de haarsubstantie, die keratine vereist. De doorsnee groeisnelheid van een anageen haar bedraagt 0,35 mm. per dag of ongeveer 1 cm. per maand.

Ongelofelijk, maar waar: Met circa 80.000 hoofdharen worden zo dagelijks 25-30 m. haar en per maand ongeveer 800 m. haar nieuw gevormd. Deze getallen tonen de intensieve stofwisselingsactiviteit van de haarmatrixcellen aan. De duur van de anagene fase is erfelijk bepaald en bedraagt 2-6 jaar, eventueel 8 jaar en langer.

Bij een groeisnelheid van circa 1 cm. per maand, respectievelijk circa 12 cm. per jaar, kan een enkele haarschacht een lengte van 25 cm. (2 jaar) tot 75 cm. (6 jaar) bereiken. De voor een mens maximaal bereikbare haarlengte is in eerste instantie afhankelijk van de individuele, erfelijk voorgegeven groeifaseduur. Ook bij zorgvuldige verzorging kunnen ze nooit ‘eindeloos’ lang worden …meer

Zoals alle zich snel delende weefsels (bijvoorbeeld bloedaanmaak in het beenmerg) reageren de matrixcellen zeer gevoelig op alle soorten van stofwisselingsstoornissen. Bij een storing van de haarmatrix wordt de eiwitopbouw geremd en tot het dalen van celdelingssnelheid. Het kaliber van de haarschacht en de haargroeisnelheid nemen daardoor af. Geneest de matrix zich na een korte storing dan toont de haarschacht enkel weinig schade, maar duurt de storing langer dan neemt is de nieuwe opgebouwde haarsubstantie kwalitatief minderwaardig. Kort daarop volgt het afbreken van de haarschacht.

Wordt de haarmatrix in de anagene fase aan een kleine storing blootgesteld, dan treedt het haar vroegtijdig uit de groei- in de overgangsfase en wordt de haarcyclus verkort.

2. De overgangsfase of catagene fase

Nadat de groeifase is afgesloten komt het binnen een periode van 1-2 weken tot ‘verbouwingsprocessen’ in de haarwortel. De haarmatrix ontwikkelt zich terug, de buitenste wortelschede sluit zich om het onderste segment en vormt een haarkanaal. Deze omsluit de beginnende kolfvormige opzwelling van de onderste haarschacht. Het haar wordt richting oppervlakte van de hoofdhuid verschoven.

3. De rustfase of telogene fase

Aan het uiteinde van de haarschacht vormt zich een kolf uit volledig verhoornde cellen. Dit zogenaamde kolfhaar stijgt in het follikelkanaal op tot onder de talgkliermonding, waar het door een kapsel (bestaande uit gedeeltelijke verhoornde cellen) verankerd wordt. In een tijdsbestek van 2-4 maanden verdunt dit aanvankelijke, vaste kapsel toenemend, zodat de inkapseling van de haarkolf in het follikelkanaal steeds losser wordt.

Aansluitend wordt het telogene haar door lichte, mechanische invloeden zoals o.a. kammen of haar wassen uit de hoofdhuid losgemaakt of door het nagroeiende haar van de volgende cyclus uit het follikelkanaal geduwd. Het nieuwe haar groeit uit dezelfde haarwortel. Hieruit kan tien tot twaalf maal een haar groeien.

Tijdens de rustfase is de haarschacht al volledig verhoornd, een stofwisseling vindt niet meer plaats. Vandaar de naam “rustfase.”

Tijdens deze tijd kan het haar door invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld verzorging, toevoer van eiwit, vitaminen, spoorelementen of door opname van geneesmiddelen, niet meer beïnvloed worden.

Het aantal van de normale uitvallende kolfharen bedraagt circa 60-80, maximaal 10 haren per dag. Door het haar te wassen kan dit aantal stijgen, in de dagen na een wasbeurt is dit getal beduidend lager.

Van de circa 80.000-100.000 hoofdharen bevinden zich 85 – 90% in de groeifase, 1 – 3% in de overgangsfase en in de rustfase gemiddeld 12 – 15%.

Externe link – Haarverzorging: categorie behandeling haaruitval bij Haarshop


Producten die u kunnen interesseren