Haarkleur

Waarom heb ik de haarkleur van mijn vader?

De genen bestemmen de haarkleur. Welke kleur het haar heeft, of ze glad of krulvormig zijn, dik of dun en wanneer de eerste grijze haren komen, dat is allemaal genetisch bepaald.

De natuurlijke, individuele haarkleur van een mens wordt bepaald door het melaninegehalte van het haar. Melanine wordt in de malanocieten geproduceerd. Dit zijn cellen die zich onder andere in de haarfollikels (haarzakjes) bevinden. De melanocieten zetten lichaamseigen aminozuren om in kleurpigmenten. Dit pigment heet melanine.

Twee verschillende typen van melanine worden gevormd. Door fijne kanaaltjes komt het melanine in de keratinecellen van het haar. Er zijn twee typen melanine die voor de verschillende haarkleurvarianten verantwoordelijk zijn. Het eumaline is het zwart-bruine-pigment. Het beslist hoofdzakelijk over de kleurdiepgang. In bruin en zwart haar komt het in duidelijk herkenbare korreltjes voor. Het faeomelanine is het rood-blonde pigment. Het is verantwoordelijk voor lichtblond, blond en rood haar. Deze melanine is van structuur gezien veel fijner en kleiner.

Door de mengverhouding van de melaninetypen ontstaan er verschillende haarkleuren:

• Blond haar bevat weinig eumelanine en veel faeomelanine • Donker haar bevat veel eumelanine en weinig faeomelanine • Rood haar heeft eveneens weinig eumelanine en zeer veel faeomelanine

Alle daar tussenliggende haarkleuren ontstaan uit verschillende mengverhoudingen van de twee melaninetypen.

De haarglans is afhankelijk van de schubbenschacht. Of de kleur van het haar krachtig of mat is hangt niet van de kleurpigmenten af, maar van de kleurloze schubbencellen van de haaroppervlakte. De kleurpigmenten zitten in de binnenste schacht van het haar, omvat door de vezelschacht. De daarop liggende kleurloze schuppencelschacht is dakpansgewijs opgebouwd. Staan de schubben van de schacht af, dan werkt de kleur van het haar mat en dof. Liggen de schubben tegen de schacht aan dan licht de kleur krachtig op.

Externe linkHaarverzorging: Categorie haarverf bij Drogisterij.net

Laat een reactie achter