Skip to main content

Beschadigd haar

Beschadigd vaak de oorzaak van haaruitval

Diegenen die haar vaak permanenten, verven, blonderen of föhnen op de hoogste stand / warme stand kunnen er rekening met houden dat het haar beschadigd zal worden. In principe beschadigen we ons haar met alles wat we ermee doen. Dagelijks wassen, borstelen en/ of handdoek drogen van het haar kan ervoor verantwoordelijk zijn dat je haar splijt, uitdroogt of breekt. Wrijving en warmte zijn de voornaamste oorzaken van de beschadiging van de cuticula (buitenste schubbenlaag van je haar).

Jezelf blootstellen aan de zon zonder bescherming beschadigt niet alleen je huid, maar ook je haar. Ultraviolet licht heeft dezelfde negatieve invloed op de cuticula als blonderen. Chloorwater beschadigt je haar ook extreem. Het maakt je haar droog en stug. Het is aan te bevelen om een badmuts te gebruiken voor je in het zwembad duikt.

Gebruik  zachte borstels om je haar te kammen en kam/ borstel vooral niet tegen de groeirichting van de haar in. Door ‘op te kammen’ worden de fijne schilferachtige laagjes van de cuticula opgetild en kunnen deze afbreken.

Theoretisch kun je je voorstellen dat het belangrijk is schade aan je haar te voorkomen. In de praktijk betekent dat dat je je haar nooit meer wast, kamt, borstelt, stylt, verft of permanent. Je kunt misschien minder schade aanrichten door gewoonweg je haar minder te wassen, kammen, stylen, verven of permanenten. In feite komt het erop neer dat je je cuticula minder belast.

Beschadigd haar kan niet worden gerepareerd. De enige oplossing is wachten tot je nieuwe haar weer aangroeit en het deze keer beter te verzorgen. Je kunt alleen proberen om je haar er iets minder beschadigd uit te laten zien.
Als je haar beschadigd is kun je een moisturizing shampoo gebruiken. Deze kunnen de volgende ingrediënten bevatten: Sodium lauryl sulfate/ SLL), collageen, proteinen, siliconen of panthenol en glycerine, sorbitol en/ of siliconen.

Het is ook belangrijk dat je een leave-in conditioner gebruikt. Zelfs voor andere haartypen is een leave-in conditioner aan te bevelen.

Producten zoals shampoos, hairspray en haarverf bevatten vaak ingrediënten zoals bijvoorbeeld Polyquaternium of poly(diallyldimethylammonium chloride). Deze zorgen ervoor dat je haar gemakkelijker te kammen en te stylen is.

Shampoo met conditioner of een conditioner moeten minstens drie minuten inwerken. Bepaalde ingrediënten kunnen beter in de cuticula indringen als ze langer kunnen inwerken. Helaas betekent het niet dat de ingrediënten ook in staat zijn het beschadigde haar (haarschacht) te repareren.

De meeste shampoos voor beschadigd haar bevatten proteinen zoals silk (zijde) hydrolysate of collageen protein hydrolysate. Deze kunnen niet worden opgenomen in de haarschacht, maar vormen een laagje om de haarschacht, wat je haar meer bescherming biedt en waardoor je haar zachter aanvoelt.

Haarverzorging voor beschadigd haar bij haarshop.nl


Producten die u kunnen interesseren