Skip to main content

Zon droogt haar uit

Haar en zon geen goede combinatie!

In de zomer heeft je haar het zwaar te verduren. Terwijl de huid in de zon pigment opbouwt, wordt het pigment in het haar juist afgebroken. Het haar verliest zijn kleur, de zon droogt je haar uit en het wordt stug. Haar bestaat voor een groot deel uit proteïnen en water. Zwemmen in zee- of in chloorwater tast de vochtbalans van het haar aan. Als je je haar niet goed behandelt droogt het uit, verkleurt het en je haar wordt stug, breekbaar en niet meer te stylen. Het is daarom zeker aan te raden een badmuts te dragen in het zwembad of in de zee.Zon droogt haar uit.

Ongeveer de helft van deze eiwitten (proteïnen) vormt in het hart van het haar een soort spiraal, de alpha-helix, die het haar elasticiteit en weerstand geeft. Probleem is dat die niet tegen Uv-straling bestand is. Het haar verliest zijn natuurlijke weerstand en wordt poreus en stug.

Normaal bevat je haar gemiddeld tien procent water, onafhankelijk van het haartype. Door de zon is dit watergehalte vaak iets lager. Voor mooi haar is het belangrijk dat de vochtbalans op peil wordt gehouden. Je moet dus zorgen dat je haar gehydrateerd wordt.

Naast je haar is het ook belangrijk om je huid tegen de zon te beschermen om uitdroging en zonnebrand/ zonneallergie te voorkomen.

Zonnetips voor je haar

Als je veel zwemt kan chloor de haarkleur aantasten. Om dit te voorkomen is het goed om je haar nat te maken, zodat deze minder chloor op kan nemen. Na het zwemmen douchen om chloor en/ of zout uit je haar te spoelen.

Bescherm je haar voor de zon en bescherm je haar met pet, muts of doek of verzorg je haar met een vochtinbrengende shampoo of conditioner.

Bescherm je haar en draag een pet/ hoed of maak een vlecht of staart.

Als je je haar in de zomer blondeert/ kleurt moet je er rekening mee houden dat de kleur door invloed van de zon meer dan gewoonlijk zal oplichten. Het is beter een toon donkerder te nemen als je je haar in de zomer blondeert/ verft.

Was je haar ook regelmatig in de zomer, zeker na een stranddag. Het zand is scherp en beschadigt het haar. Was het niet met té heet water want dat droogt namelijk ook uit. Wij adviseren om shampoos en conditioners te gebruiken die werkstoffen als jojoba, panthenol, walnootbladeren en/ of keratine bevatten.

Eet veel fruit! In fruit en groenten zitten veel vitamine A en B, die belangrijk zijn voor de gezondheid van je haar. Wees niet te hard voor je haar in de zomer! Föhn je haar niet te warm of nog beter: laat je haar natuurlijk opdrogen! Vermijd de zon tussen 11.00 – 15.00 uur.

Gebruik geen elastiekjes! Gebruik zachte haarbandjes als je een staart maakt. Als je een elastiek verwijdert, verwijder je haar en beschadig je vaak ook je haar. Gebruik een invisibobble! Gebruik een hoed of vlecht je haar om beschadiging te voorkomen.

Kam of borstel nooit nat haar. Gebruik liever een kam met wijd uit elkaar staande tanden.


Producten die u kunnen interesseren