Skip to main content

Opbouw van het haar

Hoe is ons haar eigenlijk opgebouwd?

Haar, hand- en teennagels zijn dode epidermale cellen (= behorend tot de opperhuid). Haar bestaat uit verhoornde opgestapelde cellen van de huid, die net zoals parels aan een ketting gerijgd zijn. Ze behoren, samen met de nagels, tot de huidaanhangsels. De haarwortel strekt zich uit tot in de lederhuid en soms zelfs tot in de dieper gelegen onderhuid.

Het menselijk haar bestaat uit de haarschacht en de haarwortel die aan het einde verdikt is en uitmondt in het haarzakje (bulbus). De haarschacht is het zichtbare gedeelte van het haar.

Een haar dat groeit (in de anagene fase/ groeifase van het haar) is diep in de huid geworteld en het onderste gedeelte bereikt de uivormige verdikte haarbulbus tot aan de grens van de lederhuid en het vetweefsel. Elk afzonderlijk haar is met spier- en zenuwvezels gevuld. De zenuwvezels zijn zeer fijn en registreren de kleinste beroeringen, zoals bijvoorbeeld tocht. De uit glad spierweefsel bestaande spier spant zich aan en trekt vanuit de lederhuid aan de haarfollikel, zodat de haarschacht zich op kan richten. Hierdoor trekken de kleine spiertjes samen en ontstaat het zogenaamde ‘kippenvel.’

In de lederhuid ligt de talgklier. De door de talgklier geproduceerde talg wordt afgezet in de porie waardoor het haar naar buiten groeit. De talg houdt het haar en de bovenste huidlaag (de hoornlaag) soepel.

De haarwortel is in feite het deel van het haar vanaf de huidoppervlakte tot in het diepste punt van het haarzakje (bulbus).

Het haarzakje omvat de uit bindweefsel opgebouwde fijne bloedvaten en uit zenuwvezels opgebouwde haarpapillen, die een belangrijke functie hebben bij de voeding van het haar. De direct aan de papil grenzende haarmatrix (= moedercellen) vormt eigenlijk de ontwikkelingszone van de haarschacht.

Het haar bestaat eigenlijk uit haarschubben die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Door meerdere oorzaken kunnen de schubben open gaan staan of zelfs beschadigd raken. Als de haarschacht beschadigd is wordt het haar poreuzer, droger en moeilijker door te kammen. Het haar verliest haar glans en neigt tot splijten en in extreme gevallen breekt het haar af.

Net zoals andere weefsels in ons lichaam reageert ook de haarmatrix erg gevoelig op verstorende factoren, zoals bijvoorbeeld geneesmiddelen. De nieuwgevormde cellen van de haarmatrix stijgen op richting huidoppervlakte, strekken zich daarbij spilvormig en formeren zich in de haarschacht. Aanvankelijk is de haarschacht nog vervormbaar, maar door toenemende verhoorning worden ze steeds harder.

De opbouw van het haar bestaat uit drie lagen, de binnenste laag heet de medulla en bestaat uit de stof keratine. De middelste laag is een vezelachtige keratinelaag, genaamd cortex. En de buitenste laag is de schacht. Die is het stevigst en bestaat uit harde keratineschubben die een goede beschermlaag vormen.

De haarschacht is uit drie zones opgebouwd

Elk haar bestaat uit twee delen: de haarfollikel en de haarschacht. De haar follikel is het gedeelte waaruit het haar groeit (en wat niet te zien is). De haarfollikel leeft en bestaat uit kleine bloedvaatjes.

De binnenste laag heet de medulla en deze bestaat uit de stof keratine. Om de medulla heen ligt een vezelachtige keratinelaag, de cortex genaamd. Dit is zogezegd het hoofdbestanddeel van het haar. Afhankelijk van opbouw bestemt ze de stevigheid en elasticiteit van het haar. Hier bevinden zich ook de kleurpigmenten.

Om deze vezelschacht is, zoals bij het dakpannenpatroon op het dak, het haar door een schubbenschacht beschermd. Deze schubbenschacht, de cuticula, is weliswaar meerlagig, maar ook zeer dun. Omdat ze doorzichtig is, kunnen de kleurpigmenten van het haar door deze schacht schijnen.

De binnenste wortelgrens wordt van de buitenste wortelschede omsloten; deze bestaat uit bindweefselvezels (onder andere colageen) en gaat voortdurend in de omringende lederhuid over. Zo wordt een vaste verankering van de haarwortel in de huid gewaarborgd.

The cuticula beschermt de cortex en is verantwoordelijk voor je “bad-hair-day.”

De cortex geeft je haar zijn vorm, kleur en volume. Men kan de cortex modificeren door kleuren, blonderen, permanenten en straightening.

Als de cuticula en de cortex beschadigd zijn treden haarproblemen op (gespleten haarpunten).

De pigmenten worden door de cortex en medulla getransporteerd en geven je haar zijn natuurlijke haarkleur.

Externe link: haargroei producten bij haarshop


Producten die u kunnen interesseren