Skip to main content

Haarkleur

arkleur genetisch bepaald

De genen bestemmen de haarkleur. Onze genen bepalen onder andere welke kleur het haar heeft, of ze glad of krulvormig zijn, dik of dun en wanneer de eerste grijze haren komen.

Melaninegehalte haarkleur

De natuurlijke, individuele haarkleur van een mens wordt bepaald door het melaninegehalte van het haar. Melanine wordt in de melanocyten geproduceerd. Dit zijn cellen die zich onder andere in de haarfollikels (haarzakjes) bevinden. Deze zetten lichaamseigen aminozuren om in kleurpigmenten. Dit pigment heet melanine.

Twee typen melanine

Er zijn twee verschillende typen melanine. Door fijne kanaaltjes komt het melanine in de keratinecellen van het haar. Er zijn twee typen melanine die voor de verschillende haarkleurvarianten verantwoordelijk zijn. Het eumaline is het zwart-bruine-pigment. Het beslist hoofdzakelijk over de kleurdiepgang. In bruin en zwart haar komt het in duidelijk herkenbare korreltjes voor.

Het faeomelanine is het rood-blonde pigment. Het is verantwoordelijk voor lichtblond, blond en rood haar. Deze melanine is van structuur gezien veel fijner en kleiner.

Mengverhouding melaninetypen

Door de mengverhouding van de melaninetypen ontstaan er verschillende haarkleuren. Blond haar wordt gekenmerkt door weinig eumelanine en veel faeomelanine. Daarentegen bevat donker haar veel eumelanine en weinig faeomelanine. Als je rood haar hebt heb je veel faeomelanine en weinig eumelanine.• weinig eumelanine en zeer veel faeomelanine = rood haar

Alle daar tussenliggende haarkleuren ontstaan uit verschillende mengverhoudingen van de twee melaninetypen.

De haarglans is afhankelijk van de schubbenschacht. Of de kleur van het haar krachtig of mat is hangt niet van de kleurpigmenten af, maar van de kleurloze schubbencellen van de haaroppervlakte. De kleurpigmenten zitten in de binnenste schacht van het haar, omvat door de vezelschacht. De daarop liggende kleurloze schubbencelschacht is dakpansgewijs opgebouwd. Staan de schubben van de schacht af, dan werkt de kleur van het haar mat en dof. Liggen de schubben tegen de schacht aan dan licht de kleur krachtig op.

Categorie haarkleuringen bij haarshop.nl


Producten die u kunnen interesseren