Haar verven

Een keer haar verven, altijd haar verven!

“Permanente” haarkleur producten bestaan uit twee componenten die voor het aanbrengen samengevoegd worden – de “kleurprecursors” en een “oxidant” (ammoniak). Een permant haarkleur product dringt diep in de haarschacht door en is blijvend. De kleur kan niet meer teruggedraaid worden. Als de kleur niet bevalt, dan kan men het niet uit het haar wassen. Men moet helaas wachten tot het uitgegroeid is of opnieuw een poging wagen om het wederom te verven!

De haarkleur blijft in het haar tot deze uitgegroeid is. Men moet regelmatig de uitgroei bijverven (elke vier tot zes weken) om een mooi resultaat te behouden (je natuurlijke haar groeit gemiddeld een centimeter per maand).

De meeste permanente haarkleuringen gebruiken een twee-stappen-proces, dat vaak gelijkmatig plaatsvindt. De eerste stap is de natuurlijke haarkleur verwijderen en de tweede stap is de nieuwe haarkleur aanbrengen.

Met behulp van waterstofperoxide, amoniak én kleurstof wordt de haarschacht geopend, waardoor de eigen haarkleur aan het haar onttrokken wordt en de nieuwe kleurpigmenten zich aan de cortex kunnen binden.

Haar verven tijdens het geven van borstvoeding

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen het beste het gebruik van chemische stoffen vermijden. Het is weliswaar tot dusver nog niet aangetoond dat het ongeborenen schaadt, maar het is aangetoond dat de chemicalieen door de hoofdhuid van de moeder opgenomen kunnen worden. Aangetoond is dat zowel in de moedermelk, als ook in het vetweefsel sporen van de chemicalieen aantoonbaar zijn.

Ook semi-permanente haarkleuringen en permanenten hebben dit effect op de ongeborenen. Gelukkig zijn er ook acceptabele haarkleurmiddelen beschikbaar. Tijdelijke haarkleur producten die zich enkel op de haarschacht vastzetten (en niet in de hoofdhuid doordringen) en henna producten kunnen worden gebruikt. Wat je ook beslist, denk na over de eventuele risico’s voordat je een beslissing neemt die je later misschien zal berouwen.

Als je niet tevreden bent met je nieuwe haarkleur is het mogelijk om je kleur te laten corrigeren in je natuurlijke haarkleur. Het is aan te bevelen om dit door een kapper te laten doen.

Haarverftips

Veel styling producten bevatten alcohol die je haar kunnen uitdrogen (ze maken de haarschacht week) en zijn vooral voor chemisch behandeld haar niet aan te raden om te gebruiken.

Om een juiste haarkleur te kiezen is het belangrijk dit te doen op basis van een persoonlijke analyse van je natuurlijke haarkleur, kleur van je ogen en huid. Experten beweren dat je het beste een haartoon kunt kiezen die je als teenager had.

Was je haar twee tot drie dagen niet voor je je haar verft, zodat je hoofdhuid een beschermlaag heeft en je de verf die per ongeluk op de hoofdhuid terecht komt beter kunt verwijderen.

(Geblondeerde) Blondines, wees voorzichtig!

Help, mijn haar is groen!

Na een bezoek aan het zwembad kan het voorkomen dat geblondeerd blond haar een groene gloed vertoont. Veel mensen geloven dat deze groene gloed veroorzaakt wordt door chloor, maar de groene verkleuring komt door de aanwezigheid van harde metalen in het zwembadwater (bijvoorbeeld koper) dat door het chloor oxideert! Koper wordt in water opgelost en zet zich vast in de haarschacht.

Als je je haar geblondeerd hebt is het beschadigd en obserbeert het meer in koper opgelost water. Het kan werkelijk groen worden. Na een paar shampoobeurten verdwijnt de groene gloed. Je kunt ook je haar wassen met een vitamine C tablet opgelost in citroensap. Een andere oplossing is je haar wassen met een in water opgeloste aspirine tablet.