Skip to main content

Henna haarverf

Alles over henna haarverf!

Vierduizend jaar geleden werd henna haarverf zowel voor het kleuren van textiel gebruikt, als ook voor het verven van haren. Tegenwoordig worden de meeste plantaardige haarkleuren producten vervangen door op chemie gebaseerde producten. Over het algemeen prefereren we natuurlijke haarkleurproducten, omdat deze natuurlijke ingrediënten bevatten. Henna behoort tot de permanente haarkleurproducten omdat je henna niet met shampoo uit het haar kunt wassen.

Natuurlijke kleur product

Anders dan bij chemische middelen hangt het resultaat van de natuurlijke kleurprocedure af van de eigen haarkleur. Plantaardige kleurstoffen tasten de haarstructuur niet aan. Ze leggen zich om de haarschacht en vormen zo een beschermlaag van het haar. Fijn haar wint hierdoor volume en veerkracht, omdat elk haartje afzonderlijk aan volume wint. Het haar valt soepeler en glanst.

De normale henna duidt op de rode henna en kan je haar rood-oranje doen kleuren. Deze kleur is doorzichtig en past zich aan aan je natuurlijke haarkleur. Indigo is een plant dat een blauwe gloed heeft, maar staat bekend als zwarte henna omdat het het haar zwart verft.

De kleuring wordt door een derivaat van 1,4-Naphtochinon bereikt. Vermengd men henna met een poeder uit bladeren van de Indigostruik (blauw-violetkleur), kunnen kleuren van goudbruin tot rood en zwart bereikt worden. Door het kamille-extract wordt het haar licht geelblond (goudtoon) en ziet je haar er levendiger uit.

Hoe lichter het haar, hoe intensiever bijvoorbeeld hennarood uitvalt. Lichtblond haar kan licht oranje worden; het is daardoor eigenlijk minder geschikt voor een hennakleuring. De beste resultaten kunnen worden verkregen als je natuurlijk donker haar hebt. Donker haar daarentegen behoudt slechts een licht rode glans. Daarnaast speelt de inwerktijd en de herkomst van het hennapoeder een grote rol met betrekking tot de kleurintensiteit.

Gebruik Henna

De rode verf is geproduceerd uit bladeren en takjes die fijngestampt zijn om een pasta te kunnen vormen. Daarna wordt deze met heet water gemengd en op het haar aangebracht voor een paar uur. Afhankelijk van de pasta kan je haar verschillende rood nuances aannemen, van koper rood tot een donker kastanjebruin.

Afhankelijk van je eigen haarkleur kan henna haarverf soms meer een oranje gloed dan een rode gloed veroorzaken. Hoe lichter het haar, hoe intensiever het henna rood. Goudblond haar krijgt vaak een rood- tot oranjeachtige gloed en is daarom niet geschikt voor een hennakleuring.

Blond haar & henna

Als blondines pure henna gebruiken zullen ze een natuurlijk rode haarkleur krijgen. Brunettes krijgen een kastanjebruine haarkleur en diegene die honderd procent grijs haar hebben krijgen oranje haar. Met toevoeging van walnoot of koffie kan henna je haar bruin kleuren. Als je je haar blond wilt verven kun je henna gebruiken in combinatie met kamille, safraan of senna.

De technologie van haarkleurproducten is enorm gestegen. Tegenwoordig bevat elk pakje een conditioning lotion om uitdroging van het haar na het verven te voorkomen. Het is dus redelijk veilig zelf je haar te verven. Echter, een kapper is natuurlijk de beste professional als het gaat om haar verven.

Tips

Als je je haar voor de eerste keer met henna kleurt, lees dan eerst de gebruiksaanwijzing goed door. Let op dat je de inwerktijd niet overschrijdt, anders zullen de resultaten onvoorspelbaar kunnen zijn. Het gebruik van henna kan grijs haar oranje kleuren. Als je minder dan tien procent grijs haar hebt, dan kan je je haar met henna verven, zodat het net lijkt of je highlights hebt. Grijs haar kan enkel met een permanente haarkleur product worden gedekt. Als je je natuurlijke grijze haar wilt opfrissen kun je beter een shampoo of conditioner gebruiken.

Het is beter je haar met henna te kleuren nadat je je haar gepermanent hebt. Het is belangrijk om te weten dat een permanent en haar verven, zelfs al zit er een aantal weken tussen, je haar extreem beschadigd.


Producten die u kunnen interesseren