Highlights
Highlights minder belastend voor je haar!
Men kan highlights met verschillende technieken aanbrengen, bijvoorbeeld m.b.v. een kam, folie/ colorboard technique, muts of painting/ balliage (Fr.)/ ballyage (USA). Over het algemeen zijn highlights minder belastend voor je haar, omdat ze niet tot aan de haarwortel aangebracht worden en omdat niet al je lokken geverfd worden.
Hierdoor is het niet noodzakelijk om elke vier tot zes weken je uitgroei bij te laten verven.
Highlights vullen je natuurlijke haarkleur aan – het opgelichte haar verlicht je natuurlijke haarkleur. Als algemene regel geldt dat je twee of drie nuances lichter dan je haarkleur neemt om highlights te plaatsen, zodat het resultaat natuurlijk werkt.
Afhankelijk van de basiskleur kan men natuurlijk blond door waskleuringen meer intensiteit geven. Ze blijven ongeveer drie wasbeurten, maar ze maken het haar niet lichter!
Highlights m.b.v. een kam
Deze techniek wordt tegenwoordig niet meer vaak gebruikt. Highlights worden m.b.v. een kam in het haar aangebracht. Deze methode is aan te bevelen als men een sterk kleurcontrast in het haar hebben wil en men een kort kapsel heeft.
Prijs: Relatief goedkoop. Voordelen: Slechts een kam nodig, relatief snelle procedure. Nadelen: Ervaring vereist om ze aan te brengen, resultaat: Brede highlights.
Highlights m.b.v. een muts
Deze lang bestaande techniek wordt tegenwoordig nog vaak gebruikt. Het haar wordt bedekt met een muts (lijkt op een badmuts) met gaatjes erin. Door deze kleine openingen wordt het haar van binnen naar buiten getrokken en de lokken geverfd.
Als haar met deze techniek geblondeerd is, gebeurt het vaak: In het begin zien de haren er perfect uit, maar daarna worden ze steeds donkerder. Deze methode blondeert dunne strengen haar, die zich na de blondering ongeveer een week lang heel goed als streng samen houden. Oorzaak is dat door het blondeermiddel ook de haarschacht ruwer wordt. Na elke was- en style beurt vermengen de fijne haren zich onderling meer en meer met het overige haar, zodat de totale indruk ontstaat dat het haar donkerder lijkt.
Conclusie: Niet de strengen zelf worden donkerder, de afzonderlijke haren verdelen zich slechts “breder” in het overige haar. Als men echter bredere haarlokken blondeert, blijft het mooie, lichte blond langer.
Prijs: Relatief duur, daar deze techniek toegepast wordt als men veel highlights wil. Gaat relatief snel. Voordelen: De hoofdhuid wordt niet geïrriteerd, daar het product niet met de hoofdhuid in contact komt. Dus ideaal voor mensen met een gevoelige hoofdhuid. Daarnaast wordt deze techniek gebruikt om fijne highlights te zetten. Nadelen: Tijdsintensief. Later bij het bijverven kan de kapper niet zien welke strengen hij de eerste keer geverfd heeft, waardoor je haar elke keer weer nieuwe highlights toevoegt en er highlights met uitgroei kunnen voorkomen. Er kan enkel één kleur toegevoegd worden aan je natuurlijke haarkleur.
Highlights m.b.v. folie / colorbourd technique
Bij deze techniek worden de strengen die gehighlight worden eerst geverfd en daarna ingewikkeld in (huishoud)folie.
Prijs: Relatief duur, daar deze techniek toegepast wordt als men veel highlights wil. Voordelen: De genomen highlights kan de kapper bij het bijverven wederom opnieuw verven (in tegenstelling tot highlights met een muts). Er kunnen verschillen haarkleuren aan het natuurlijke haar toegevoegd worden. Er kunnen zowel dunne als bredere haarstrengen geverfd worden. Nadelen: Tijdsintensief. Vaak kleurverschillen daar de inwerktijd tussen de eerste en laatste low/highlights verschilt.
Painting
Deze nieuwste techniek is een vorm van “free style” highlighten. Deze techniek wordt al een tijdlang in Amerika en in Frankrijk gebruikt en is bekend onder “Balayage” (USA) en als “Balliage” (Fr.).
Deze methode wordt (nog) niet in alle Nederlandse salons aangeboden. Bij deze techniek gebruikt men geen muts, aluminiumfolie of kam. Men brengt de highlights aan met een penseel. De kleurpasta die wordt aangebracht is met een speciaal poeder vermengd, zodat het mengsel een beetje dikker wordt. Daarna wordt het direct met een penseel op het haar aangebracht. Afhankelijk van de hoeveelheid aangebrachte pasta ontstaan nieuwe kleurnuances. Op deze manier ontstaan er minder kleurverschillen dan bij de gebruikelijke highlight technieken. Het resultaat is een natuurlijke haarkleur met harmonische, zachte in elkaar overlopende kleurtonen zonder de bekende kleurblokkken.
Prijs: Ongeveer zo duur als highlights met folie. De prijs is gebaseerd op het aan te brengen aantal kleurnuances. Voordelen: Het gaat sneller dan bij folie highlights en blijven ongeveer drie maanden in het haar. Highlights en lowlights ook in combinatie aan te brengen. Nadelen: Weinig kapsalons die deze methode aanbieden.
Verschil tussen “Highlights” en “Lowlights”
Highlights zijn strengen haar die met lichtere kleuren geverfd worden. Lowlights daarentegen zijn strengen haar die met donkere kleurnuances geverfd worden.