Haarproblemen

Haarproblemen zorgen voor negatief zelfbeeld

Wie kent het niet! Heb jij ook droog-, dun-, fijn-, beschadigd– of gespleten haar of te weinig volume? Wat voor de een een haarprobleem is, wordt door een ander misschien als een klein haarprobleempje gezien. Wanneer heb je eigenlijk haarproblemen? Laten we zeggen als je wel eens een “bad hair day” hebt is er nog geen sprake van een haarprobleem. We spreken pas van een haarprobleem als iemand haar/ zijn uiterlijk zo verandert dat zij/ hij zich minderwaardig voelt, wat wederom een negatieve invloed heeft op haar/ zijn zelfvertrouwen en waardoor zij/ hij in extreme gevallen een negatief zelfbeeld ontwikkelt. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot depressiviteit en het mijden van sociale contacten.

HaaruitvalDe oorzaken van haarproblemen kunnnen heel verschillend en individueel bepalend zijn. Er zijn natuurlijk veel verschillende oorzaken op te noemen die hieraan ten grondslag kunnen liggen, onder andere haaruitval, droog-, dun-, fijn -, beschadigd- of gespleten haar. Daarnaast kan haaruitval ook erfelijk bedingd zijn, die in vaste patronen verlopen en hierdoor gemakkelijk door een arts vastgesteld kunnen worden.

Chemotherapie heeft naast hoofdpijn en misselijkheid (soms) ook de vervelende bijwerking van haaruitval; het haar valt alleen daar uit waar er bestraald wordt en is afhankelijk van de gebruikte dosis en/ combinatie van medicijnen. Het resultaat is dunner wordend haar of, in het ongunstigste geval, complete haaruitval bij mannen en/ of vrouwen.

Laat een reactie achter