Gespleten haar

Gespleten haar komt je bekend voor?

Gespleten haar ontstaat doordat de haarpunten door de mechanische belasting het sterktse belast worden. Bijvoorbeeld bij het kammen en doordat het haar op de schouders rust. Hierdoor kan de haarschacht beschadigd worden en de binnenste vezels van het haar gaan alle kanten opstaan. Je haar nat kammen is voor je haarpunten funest, het is beter je haar te kammen als het droog is.

Hoe langer het haar, hoe ouder de haarpunten zijn – bij een haarlengte van 30 cm zijn de punten bijvoorbeeld drie jaar oud. Het spreekt voor zich dat deze punten dan al geruime tijd belast zijn en daardoor sterker tot splitsen neigen.

Maar splitsen heeft ook veel met aanleg te maken. Veel vrouwen hebben haar dat alles doorstaat. Bij andere splitsen de haarpunten snel, ondanks zorgvuldige behandeling en/ of goede verzorging.

Vermijd gespleten haar

Men kan de mechanische belasting van het haar verminderen als men het haar na het wassen met de handdoek droogdept en niet droogwrijft. Te heet föhnen kan men beter vermijden en ook kleuren en permanenten verhogen het splitsrisico. Regelmatig een kuurpakking voor de haarpunten kan het haar optisch verbeteren. Als het haar zeer sterk splitst is het aan te raden de punten elke 4 tot 6 weken te laten bijknippen.

Splitsen en afbrekende haarpunten zijn ook een teken voor verkeerde of onvoldoende haarverzorging. De haarpunten hebben een (creme- of sproei)haarkuur nodig, die veel vochtigheid en elasticiteit in het haar brengt. Laat conditioners zo lang als het mogelijk is in je haar blijven (langer dan 2 – 3 minuten), zodat de werkstoffen ook in je haar kunnen worden opgenomen. Producten die melk proteinen, aloe vera en cocosmelk bevatten helpen bij gesplitst haar. Spoelingen en conditioners kunnen splitsen niet repareren!

Optimaal voor het haar is het regelmatige punten bijknippen (elke 3 weken). De haarpunten blijven zo gesloten en kunnen niet uitrafelen en splitsen hierdoor minder snel.