Skip to main content

Haaruitval vrouwen vaak hormonaal

Haaruitval vrouwen normaal?

Vroeg of laat overkomt het iedereen – haaruitval vrouwen. Het begint vaak onschuldig – steeds meer haar blijft achter in de kam, badhanddoek of in het afvoerputje van de douche. VMen heeft niet alleen minder haar – men  ziet het vaak als een vermindering van de levenskwaliteit. Het zelfbewustzijn lijdt eronder.

Dagelijks verliest men ongeveer 50 – 125 haren. Als men meer haar verliest, kan dit verschillende oorzaken hebben: Bepaalde ziektes, medicamenten, wijzigingen in de hormoonspiegeling of een chemotherapie. Bij onverklaarbaar, overdreven haarverlies is het aan te raden een huisarts te bezoeken. Het kan namelijk veroorzaakt worden door een bepaald ziektebeeld.

Alopecia androgenetica

Alopecia betekent kaalheid. Androgenetica is opgebouwd uit Andros, wat man betekent en Genetica, wat erfelijkheid betekent. Als het in de familie voorkomt, is de kans dat u er mee te maken krijgt groter. Ongeveer 30-50 % van alle vrouwen hebben een erfelijk bepaalde aanleg te veel mannelijke hormonen te produceren. Bij vrouwen begint de kaalheid vooral aan de bovenzijde van de schedel. Bij vrouwen met alopecia androgenetica (kaalheid volgens mannelijk patroon) dunt het haar voornamelijk centraal op het hoofd uit. Genetisch gezien kan haaruitval van een van beide ouders overdragen worden. Bij 10 procent van de vrouwen is de aanleg zo sterk, dat ze reeds op jonge leeftijd het typische diffuse haaruitvalpatroon vertonen, die meestal begint bij de scheiding.

Dagelijks verliest men ongeveer 50 – 125 haren. Gelukkig worden deze haren weer vervangen. Men spreekt van haarverlies als de uitgevallen haren niet meer vervangen worden of als men meer dan 125 haren per dag verliest. Vaak ontwikkelt de hormoon gebonden haaruitval in de overgang. De oestrogeenspiegel daalt dan en de androgenen (mannelijke hormonen) overheersen. De oestrogenen hebben voorheen de invloed van het mannelijke hormoon op de haarwortels teruggedrongen. In zeldzame gevallen is de haaruitval veroorzaakt door een hormoonstoring: Er zijn vrouwen die te veel mannelijke hormonen produceren – het kan bijvoorbeeld ook een gevolg van stress zijn.

Haarverlies na de zwangerschap

Vaak valt het haaruitval enkele maanden na de zwangerschap op. Men kan het geen echt haaruitval noemen, maar eerder een terugkeer naar de normale haartoestand. Tijdens de zwangerschap wordt door de hoge oestrogeenspiegel het groeiproces beïnvloed; het haar ‘vergeet’ uit te vallen. De haren, die normaal gezien de natuurlijke leeftijd bereikt hebben, vallen tijdens de zwangerschap niet uit. Ze worden dus ouder dan normaal, doordat het oestrogeen beschermend werkt. Als dan na de zwangerschap de oestrogeenspiegel weer daalt, dan verlies je deze haren weer.

 

Nieuw haar begint weer te groeien en duwt als het ware de “oude” haren uit de haarschacht. Dus eigenlijk is het een teken dat nieuwe haren weer groeien. Het haarverlies na de zwangerschap kan helaas zes maanden duren. Het enige wat je kunt doen is een gebalanceerd dieet te volgen om ervoor te zorgen dat je haar alle voedingsstoffen krijgt die het benodigd om te groeien.


–  Behandelingskuur anti-haaruitval
–  Anti haaruitval shampoo
–  Anti haaruitval spray


Producten die u kunnen interesseren