Skip to main content

Mannen – scheren – baard

Interessante feiten over baard en het scheren!

De circa 7.000 tot 15.000 baardharen van een man groeien meer dan één centimeter per maand tot ongeveer 14 cm. per jaar.

Ter vergelijking: De beenbeharing van vrouwen groeit in vergelijking slechts 1/2 centimeter per maand en is ook maar half zo dik. Een mannenbaard heeft zoveel haar als een vrouw aan beide benen en onderarmen heeft.

Baardharen groeien per dag tussen 0,30 en 0,50 mm. Gemiddeld besteedt een man, in de periode 15 tot 75 jaar, ongeveer 900 uur (37,5 dag) van zijn tijd aan scheren. De meerderheid van de mannen (84%) scheren zich aan de wastafel – de overige 16% scheert zich onder de douche. Mannen die tussen 18 en 24 jaar jong zijn scheren zich ongeveer vier keer per week. Mannen die ouder zijn dan 35 scheren zich gemiddeld zes keer per week (Bron: S.C. Johnson & Son).

Geschiedenis

Sinds wanneer scheren mensen zich? Mannen scheren zich van oudsher. De oude Egyptenaren scheerden niet alleen hun baard, maar verwijderden ook lichaamsbeharing. In deze periode waren mannen altijd glad geschoren en gebruikten bronzen scheermessen om zowel hun baard en hoofd te scheren.

Nat of droog

In Amerika, Canada en Europa geeft 68% van de mannen, met stijgende tendens, de voorkeur aan het nat scheren. Zoals het woord ‘nat’ scheren al aangeeft is het belangrijk de baardharen vochtig te maken voor het scheren.

Het scheerschuim zorgt er vervolgens voor dat de baardharen vochtig blijven, zodat het scheermes gemakkelijker en pijnloos over de huid glijdt. Ter voorkoming van snijwondjes is het ook belangrijk dat je de huid tijdens het scheren aanspant.

Een aftershave en/of aftershave-crème desinfecteert de huid en zorgt voor een tintelfris gevoel. Heb je last van ingegroeide baardharen? Scheer je baard in de richting van de baardgroei en zorg ervoor dat de baardharen niet té lang worden. Hiermee voorkom je dat baardharen ‘ingroeien’.

Het meest effectiefst scheert men nat met een moderne 3-mesjes-scheerder, vaak ook nog met geïntegreerde strip die tijdens het scheren huidverzorgende bestanddelen, zoals Aloe Vera of vitamine E (bijvoorbeeld Gillette Mach3 Turbo of Gillette Mach3 Turbo champion combo) op de huid achterlaat, waardoor je minder snel kans hebt op huidirritatie.

Niet elk mesje is een geschikt mesje; vele mannen hebben zich met een goedkope wegwerp scheerapparaat al in de wangen gesneden. Hoe scherper het mesje, des te beter het scheerresultaat.

De meesten grijpen dan uiteindelijk toch weer naar de ongecompliceerde droogscheerapparaat (zie onder), die men dankzij de accu-techniek ook tussendoor (waar dan ook) gebruiken kan. Maar er zijn ook zogenaamde “wet-and-dry” apparaten op de markt, waarmee men zich naast elektrisch ook (onder de douche) nat scheren kan, bijvoorbeeld de Braun free glider (oplaadbare scheerder, waterdicht en inclusief tondeuse).

Voordelen van elektrisch (droog) scheren zijn het gebruiksgemak en minder kans op wondjes. Als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt is het belangrijk dat je baardharen droog zijn alvorens te scheren, zodat de scheerkop ze gemakkelijker kan grijpen.

Als men een langere baard heeft of ook de baard wil trimmen, heeft men een speciaal scheerapparaat nodig. Het haar kan op de millimeter precies afgesneden worden en men kan hiermee de baard regelmatig bijwerken om een verzorgende baard te laten groeien.

Op dit moment zijn er zowel nat- als droog elektrische scheerapparaten te koop.

Wie heeft scheren eigenlijk uitgevonden?

Of King Camp Gilette (1855–1932) geweten heeft, welke gevolgen zijn uitvinding had? Honderd jaar geleden heeft de geboren Amerikaan voor het eerste scheerapparaat met uitwisselbare mesjes (foto onderaan) patent aangevraagd en startte hij de firma Gillette.

Hij zei vaak: “Er is geen ander artikel dat wereldwijd zo bekend is of gedistribueerd wordt. Gedurende mijn reizen, heb ik het in de kleinste stad in Noorwegen tot in het hart van de Sahara kunnen kopen.” (Bron: Website Gillette.com).

Gillette is, naar eigen zeggen, wereldwijd marktleider op het gebied van apparaten en scheer middelen (bijvoorbeeld Gillette MACH3, Gillette sensor 3 system en Gillette for women Venus).


Producten die u kunnen interesseren