Skip to main content

David Bowie overleden

David Bowie is…

David Bowie overleden

Popicoon en trendsetter David Bowie, zijn werkelijke naam  is eigenlijk David Robert Jones, werd op 8 januari 1947 geboren in Londen.

Na een moedige strijd van achttien maanden is David Bowie op 10 januari 2016 ‘onverwacht’ overleden aan kanker.

 

Zijn eerste hit was ‘Space Oddity’ en met zijn laatste  single ‘Lazarus’ heeft David Bowie het podium, stilletjes, stijlvol en creatief, verlaten. David Bowie heeft de regie in eigen hand genomen en aan zijn fans een onverwacht laatste album gewijd. Zijn laatste album Blackstar is op acht januari 2016 uitgekomen, precies op zijn negenenzestigste verjaardag. In de video van de single ‘Lazarus’ zien we de fragiele, geblinddoekte David Bowie in een bed liggen. Zijn eerste woorden ‘look up here, I’m in heaven/I’ve got scars that can’t be seen’ interpreteren we nu, na zijn dood, anders dan op de release datum. David Bowie heeft de wereld op zijn manier laten weten dat hij zou sterven.

In het Groninger museum is momenteel een grote expositie over zijn werk en zijn leven. Deze rondreizende tentoonstelling heet ‘David Bowie is’ en heeft al in Parijs, Chicago en Toronto gestaan. Die naam wordt niet aangepast, legt directeur Blühm uit: ‘De naam van de tentoonstelling blijft, want David Bowie blijft.’ De tentoonstelling loopt tot 13 maart, voorlopig is verlenging nog niet aan de orde.
Eind jaren tachtig was David Bowie de eerste die de zogenaamde ‘undercut‘ geintroduceerd heeft.

David Bowie was een opmerkelijke kunstenaar en zal in alle harten blijven voortbestaan, niet alleen als een poplegende, maar ook als (fashion) trendsetter, acteur en als bijzonder artistieke en sympathieke mens.