Skip to main content

Verschillende haar types

Welke verschillende haar types bestaan er eigenlijk?

Afhankelijk van de leeftijd en de plaats op het lichaam bestaan er drie verschillende opgebouwde haar types: Lanugo haar, vellushaar (ook wel wolhaar genoemd) en terminaal haar.

Haar type 1: LANUGO HAAR

Bij de ongeboren vrucht in de baarmoeder vindt men zacht, krullend en niet gepigmenteerd zogenoemd lanugohaar.  In de zevende maand van de zwangerschap wordt dit haar afgestoten. Het lanugo haar helpt de baby in de buik om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden (wegens het gebrek aan vetlaag) en natuurlijk om de baby`s huid gezond en gehydrateerd te houden.

Haar type 2: VELLUSHAAR (NEST- OF WOLHAAR)

De plaats van het lanugohaar wordt na de geboorte ingenomen door vellushaar. Dit is te vergelijken met het onderhaar van het dier. Het is zacht en niet gepigmenteerd en ten hoogste twee centimeter lang. Vellus haar is meestal te vinden op het gezicht en de achterkant van de nek. Dit type van natuurlijk haar, geassocieerd met vrouwen en jonge kinderen, is vrij onopvallend. Op hoofd, wenkbrauwen en oogleden groeien vanaf de geboorte meteen het uiteindelijke (terminaal) haar. Sommige vellusharen veranderen gedurende de puberteit en tot het twintigste jaar in terminaalharen. Op hoofd, wimpers en wenkbrauwen groeit vanaf de geboorte meteen het uiteindelijke terminaalhaar.

Haar type 3: TERMINAAL HAAR

Is dik, lang haar en bevat de meeste haarkenmerken. Afhankelijk van de individuele haarkleur is het ook gepigmenteerd. De beharing van de hoofdhuid, de wimpers en wenkbrauwen bestaan al bij de geboorte uit terminaalhaar. Aan het lichaam wordt het vellushaar bij mannen in het begin van de puberteit tot ongeveer 90% stap voor stap door terminaalhaar vervangen, bij de vrouw daarentegen voor ongeveer 35%. Als je volwassen bent heb je dus terminaal haar.

Naast de bovengenoemde verschillende haartypes ben je misschien ook geïnteresseerd in de drie fasen van de haargroeicyclus of wat nu eigenlijk je haarkleur bepaalt.


Producten die u kunnen interesseren