Skip to main content

Verschillende haarziekten

Meer info over verschillende haarziekten

Er zijn verschillende haarziekten die de oorzaak zijn van een voor iedere ziekte passend haarverlies patroon. Een arts kan aan de hand van het patroon meestal snel herkennen welke haarziekten hij/ zij kan uitsluiten. We zullen  ons in dit artikel beperken tot info over de  vijf meest voorkomende verschillende  haarziekten.

Hypertrichosis

Hypertrichosis is een toename van haar op een willekeurig lichaamsdeel, meer dan wordt verwacht op grond van leeftijd, geslacht of ras. De veranderingen zijn beter zichtbaar bij donkerharigen, mede doordat donkere haren meer beter zichtbaar zijn. Deze ziekte wordt soms veroorzaakt door hormonale veranderingen en kan ook plotseling weer verdwijnen. Tegenwoordig is het mogelijk om overtollige haargroei te verwijderen door nieuwe, pijnloze haarverwijderingsbehandelingen (depilatie- en epilatiemethodes).

Een extreme vorm van hypertrichosis “wolfsmensen” uit zich in extreme haargroei over het gehele lichaam – bijna heel het lichaam is bedekt met haar. Het is een extreme vorm van hypertrichosis en het is een van de zeldzaamste erfelijke ziektes. De oorzaak voor deze overtollige beharing is te wijten aan een genetisch defect.

Hirsutismus

Een overmatige productie van androgenen (mannelijke hormonen) dat ervoor zorgt dat vrouwen mannelijke haargroei hebben.

 

Psoriasis – Synoniem zilverschub

Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. De uitdrukking “psoriasis” komt van het Griekse woord psora, wat “jeuk” betekent. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland zijn drager van deze ziekte. Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook barby’s en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. Er is duidelijk sprake van een familiaire component: de kinderen van een psoriasispatiënt hebben 10% kans om zelf psoriasis te ontwikkelen. Deze ziekte is NIET besmettelijk.

Normaal gesproken wordt de huid geleidelijk vernieuwd: oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cellagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak is nog niet bekend.

Deze huidziekte psoriasis heeft ook haar uitwerking op de hoofdhuid en het haar. De schilfers kunnen pijn doen omdat de huid erg droog wordt. Op die droge plekken kunnen barsten in de huid ontstaan. Vervelende, pijnlijke jeuk en losse huidschilfers zijn het gevolg – een bezoek aan de kapper kan problemen veroorzaken. Vaak mijden deze mensen een bezoek aan de kapper. Gelukkig zijn er ook kappers die ervaring hebben op het gebied van psoriasis en de getroffenen goed informeren en stylen.

Trichotillomanie

Trichotillomanie, ook bekend als “dwangmatig het haar uit de hoofdhuid te trekken,” valt onder de dwangmatige ziektes. Mensen die deze ziekte hebben worden beheerst door de impuls zich de haren uit te rukken, met als resultaat een zichtbaar haarverlies. De oorzaak is psychiatrisch. Naast het uitrukken van hoofdhaar trekt men soms ook andere lichaamsbeharing uit, zoals wimpers, wenkbrauwen en schaamhaar.

Andere, nog onbekende haarziekten

Trichorrhexis – gemakkelijk afbreekbaar haar.

Monilethrix – gekarakteriseerd door droog, broos haar dat vaak afbreekt voordat het een 0,50 cm is.

Trichoschisis – haarsplijting.

Pili annulati – In het midden van het haar verlopen longitudinale donkere bandjes (0.02 – 0.06 mm).


Producten die u kunnen interesseren