Skip to main content

Waarom doet haar knippen geen pijn?

Omdat haar uit keratine bestaat!

Haar, hand- en teennagels zijn dode epidermale cellen. Ze bestaan uit eiwitten, het zogenaamde keratine, die geen zenuwuiteinden bezitten. Zonder zenuwuiteinden voel je helemaal geen pijn, dus de conclusie die we daaruit kunnen trekken is dat haar knippen daarom geen pijn doet! Keratine is een hoornstof die ervoor zorgt dat je haar en nagels sterk zijn.

Haar is “dood,” maar de haarwortel is niet dood. De haarwortel is het gedeelte dat onder de huid zit. Het haar groeit vanuit het haarzakje of de haarfollikel die zich in de opperhuid bevinden. Daarom doet het pijn als je een haar met haarwortel uittrekt, maar haar knippen doet helemaal geen pijn.

Haar bestaat uit verhoornde opgestapelde cellen van de huid, die net zoals parels, aan een ketting geringd zijn. Ze behoren, samen met de nagels, tot de huidaanhangsels. De haarwortel strekt zich uit tot in de lederhuid en soms zelfs tot in de dieper gelegen onderhuid.

Opbouw van het haar

Het menselijk haar bestaat uit de haarschacht, de haarwortel die aan het einde verdikt is en uitmondt in het haarzakje (bulbus). De haarschacht is het deel, dat uit de huid naar buiten toe treedt, het zogenaamde zichtbare gedeelte.

Het haar bestaat uit drie lagen, de binnenste laag heet de medulla en bestaat uit de stof keratine. De middelste laag is een vezelachtige keratinelaag, genaamd cortex. En de buitenste laag is de schacht. Die is het stevigst en bestaat uit harde keratineschubben die een goede beschermlaag vormen.

Het aspect “waarom doet haar knippen geen pijn” dient zich aan als je kind voor de eerste keer naar de kapper moet. Als een kind nog niet rijp is voor zijn eerste kappersbezoek heeft het geen zin hem/ haar hiertoe te dwingen. Probeer het op een later tijdstip nog een keertje!


Producten die u kunnen interesseren