Skip to main content

Functies van het haar

De niet onbelangrijke functies van het haar!

Naast de psychologische functies heeft haar tegenwoordig ook een esthetische- en modieuze functie. Haar en kapsels drukken hun stempel in verschillende culturen op de maatschappelijk status van mensen. Maar de belangrijkste functies van ons (hoofd)haar zijn de regulering van de hoofdhuidtemperatuur en natuurlijk de communicatie!

Als mijn haar maar goed zit!

De uitdrukking “als je haar maar goed zit” wordt zeker niet voor niks vaak gebruikt. Het is namelijk voor veel mensen  (vrouw én man) erg belangrijk dat hun haar goed zit, iedereen wil attractief zijn en voelt zich opperbest als het haar goed zit. Als we van een afspraak bij de kapper komen geeft hij ons bijna altijd dit gevoel. Je haar voelt zachter als anders, is goed gestyld en glanst meer.

Medisch gezien bevat onze lichaamsbeharing dode cellen. Daarom doet het ook geen pijn als iemand je haar knipt! Haar, hand- en teennagels zijn namelijk dode epidermale cellen (= behorend tot de opperhuid).

Zelfs tegenwoordig drukt het kapsel nog een stempel op bepaalde sociale doelgroepen of beroepsklasse. Over het algemeen behoren haarverzorgingsproducten tot de belangrijkste cosmetische middelen, die de uiterlijke verschijning van een persoon in belangrijke mate mede bepalen.

Het haar ontstaat voor de geboorte. De haarontwikkeling van het embryo begint al in de zesde week van de zwangerschap. Op dit moment worden de circa vijf miljoen haarfollikels ontwikkeld. Na de geboorte worden er geen nieuwe haarfollikels meer toegevoegd. Alhoewel wij mensen net zoveel haarfollikels bezitten als chimpansees, hebben we (gelukkig) niet zoveel haar! Dit komt omdat niet elke haarfollikel ook daadwerkelijk een haar zal ontwikkelen.

Een haarfollikel kan evenwel in de loop van de jaren meerdere haar typen ontwikkelen. Zo beginnen de haarfollikels in het gezicht van een man pas in de puberteit baardhaar van betekenis te ontwikkelen. Het zelfde geldt voor de schaambeharing.

Het haar beschermt het lichaam tegen uitwendige invloeden, zoals bijvoorbeeld koude en zon. Onze wenkbrauwen en wimpers verhinderen dat zweet in onze ogen dringt.  De haartjes in onze neus zorgen er voor dat er geen stof of kleine insecten kunnen indringen. Wimpers werken met ons ooglid samen en waarschuwen ons wanneer er een object te dicht in de buurt van onze ogen opduikt. Wimpers beschermen onze ogen tegen zon en wind.

Okselhaar helpt frictie te voorkomen bij huid-huid contact.


Producten die u kunnen interesseren